tiistai 4. kesäkuuta 2013

Kohti deittejä

Tässä on ollu jo pari vuotta mielessä, notta pitääs kokeilla nuita crossfit harjotteita. No en oo saanu aikaseksi (yllättäen). Tarkemmin sanottuna dates with Angie (juutupe pätkä aiheesta) ois semmonen setti mikä pitääs testata. Pelkona on ollu, notta tosta vetää niin jumiin, ettei sen viikon kiikuista mitään tule. No siinä onki ollu sitte riittävä tekosyy jättää homma kokonaan laakereille ;)

Tänää töissä kahvitauolla päätin sitte ottaa ja kokeilla miltäs se tuntuu vetää 100 leukaa. Tämä kaikkihan nyt on sitten Janin syytä joka oli jostain syystä vetäny ite tuon 100 leukaa ja kävi haastaan. No siitä se ajatus sitte lähti :) Päätin tehdä 10 sarjoja niin monta kun menee ja sitte loput jotenki jos jaksan. Levoksi otin 2min jolla ajattelin pystyväni palautuun 10 leuasta ihan kohtuudella. 40 kohalla alko sitte hapottaan jonkun verran ja takaraivoon hiipi ajatus, että mitäs jos se ei meekään. 50 kohdalla pidensin lepoa 3min ja se tuntui auttavan hieman. No vähä vähältä happoja kertyi lisää ja 60 kohdalla alkoi ajatus 40 lisätoistosta tuntumaan jo aika tiukalta. Vaan eihän me luovuteta kerran on lähetty. Seuraavaan sarjaan lähteissä lihakset oli jo sen verran pökissä, että tangosta kiinni tarttuessa tuli sellainen kuminauha efekti että lihakset veti vähän itestään takaisin niitä venyttäessä - jännää. 70 tuntui jo aika tiukalta, mutta meni kuitenkin. Seuraavaan sarjaan lähtiessä oltiin jo aika rajoilla ja 80 meni nippa nappa. Päätin lyhentää sarjan 5 toistoon. Sain kuin sainkin tehtyä loput neljä sarjaa viidellä toistolla, mutta olihan tiukkaa. Mutta hei sain tehtyä sen 100 leukaa! Enpä olis uskonu. Aikaahan tähän harjotukseen meni n 30min eli vähän pidennetty kahvitauko.

Suosittelen kokeilemaan meneekö se. Ei siinä nyt paljon pahaakaan voi sattua. Tämä oli nyt tällainen jonkinlainen tutkimusmatka itseeni. Jonkinlainen henkisen rajan ylitys. Referenssinä vielä, että armeijassa sain nippa nappa tehtyä 6 leukaa. Tältä pohjalta tuo 100 leukaa tuntui hieman kaukaiselta ajatukselta. Vaikka onhan se aika kaukainen ajatus ollutkin. Nuista armeija-ajoista on nimittäin 15v vierähtäny. No ehkä tämä oli nyt sitten sen kunniaksi ;) Mutta niin. Kädet ei ole kauhean tukossa. Ehkä sitä sitten täytyy yrittää tuota Angieta tässä lähiaikoina. Will Gadd kertoi joskus, että sen pitäisi mennä n 20min. No voin kertoa että ei ole menossa ainakaan ihan alkuun.

10 kommenttia:

Janus kirjoitti...

No onhan se Angie ihan kova juttu, mut musta se on tälläselle heikompikuntoiselle liian pitkä setti vetää, jotta siitä sais sellasta kuntotason benchmarkkausta.

Mieluummin vaikkapa Fran, koska sinä toistomäärät on paljon pienemmät niin sen pystyy vetään kovemmalla intensiteetillä läpi.

tapsa kirjoitti...

nice! nyt ollaan aihealueella joka on sydäntä lähellä (monessakin mielessä...)

crossfiteissä on tosi hyviä (ja nopeita!) treenejä, joilla taatusti saa ittensä hapoille. angie (100leukaa 100 punnerrusta 100 kyykkyä 100 vatsaa, seuraavaan saa siirtyä vasta kun edellinen on tehty) on loistava pikatreeni jos kiire, ja paskalla tekniikalla saan sen jotenkuten raavittua kokoon 24 minuuttiin. puhtaalla tekulla ei puhettakaan. mun mielestä lähdit kuitenkin aivan liian pitkillä sarjoilla liikenteeseen, jos teet 10 leukaa niin ajat ittes hapoille paljon aikaisemmin mitä tarvitsisi - ite teen viiden sarjoissa alusta lähtien, joilla saan leuat hoideltua noin yhdeksään minuuttiin. angietä parempia hapotustreenejä on kuitenkin ehdottomasti esim. "chelsea", eli roundabout näin: perusajatus on se, että aina jokaisella alkavalla minuutilla lähtee sarja, joka on itselleni sovitettuna esim. 6 leukaa, 6 punnerrusta ja 10 kyykkyä (näitähän voi varioida vaikka miten). treeni kestää tasan 30 minuuttia jonka jälkeen paketissa on 180 leukaa, 180 punnerrusta ja 300 kyykkyä. homma "alkaa" viimeisellä 10 minuutilla ... ;) chelsea on selkeästi rajumpi kuin esim. angie, johtuen siitä että et itse pysty säätelemään vauhtia vaan menet kellon mukaan, halusit tai et. hapotus on täysin toista luokkaa kuin jos lähtee punttikselle mentaliteetilla "teen tässä vaikka kolme sarjaa kymmenellä liikkeellä". lämmittelyineen ja jäähdyttelyineen noita nopeita crossfit (eli suomeksi kuntopiiri, toim.huom) treenejä saa vedettyä helposti kolmeen varttiin - tuntiin, mikä on loistava homma jos pitäis jotain muutakin keretä illan aikana tekemään kuin reenata.

happy training!

Juuso kirjoitti...

Jaa niin no niihän mie arvelinki, että oliko liian pitkiä nuo sarjat. Pitääpä lyhentää seuraavalla kerralla.

Tuo "Chelsea" tosiaan kuulostaa vähän kivemmalta noin niinku reenimielessä. Tietty benchmarkkina nuo "Angie" ja "Barbara" taitaa olla selkeempiä. No eniveis jotain näistä vois tosiaan sisällyttää omaankin viikko-ohjelmaan. Täytyypäs pähkätä.

Juuso kirjoitti...

No tänään ollaankin sitte jumissa ;) Eilen en tosin malttanu pysyä täysin levossa vaan piti käydä kuitenki sisäboulderilla. Jos tänään sitte lepoa ja muutama leuka kaffetauolla.

Antti kirjoitti...

Yksinkertaisille miehille simppelit askareet...

Kokeilin tuota chelseaa kevytversiona, kun ajattelin että ei välttämättä kannata mun heti vetää tuota 100%sti. Tein 20 min 4 leualla, 5 punnerruksella ja 6 kyykyllä. Ekaan täyteen settiin voisi pudottaa yhdet toistot pois...

Tästähän voisi tulla mulle kesäksi uusi ystävä!, kun kyynärpää estää mm. suoralla kädellä roikkumisen. Vaiva on tarkentunut tenniskyynärpään ja nivelvaivan jonkinlaiseksi sekoitukseksi. Todennäköisesti norjan reissu sai aikaan tenniskyynärän jonka heikko hoito alkuvaiheessa (mm. pöniksen mixtat) lisäsi painetta niveleen ja kroonisti vaivan. Tosi kiva, mutta vahvistaa hypoteesin simmpelistä miehestä...

Juuso kirjoitti...

Antti miltäs se tuntu ropassa tuommonen reeni?

Tympeitä nuo loukkaantumiset. Olehan varovainen, ettet enempää rasita sitä kyynärpäätä. Syssyllä sitte taas kiivetään kovaa!

Antti kirjoitti...

Eilen tein chelsean täysversion ja pudotin ne yhet toistot pois.

3 leukaa, 4 etunojaa ja 5 kyykkyä meni aika helposti ja sai aikaan sellaisen peruskankean ja vähän laimeankin hapotuksen.

Tänään kyllä tuntuu lihakset aroilta.

Mitä tästä päätellä? Pitäisi olla vähän paremmassa kunnossa, että saa aikaan kovemman pumpun? Tai sitten ei ollut yritystä tarpeeksi? Mutta parempi varmaan edetä asteittain...

Seuraavaksi ne yhdet toistot lisää.

Pitää muuten olla tosi tarkka, että vetää leuat puhtaasti vastaotteella, ettei kyynärvarsia kiristä...

Juuso kirjoitti...

Nii hei teiks Antti nyt tuon koko 30min?

Eilen piti taas vetää nuita leukoja. Kävin polkuja hilputtelemassa nuilla veelmakseilla ja sitte piti käydä leikkikentällä nykäseen leukoja. Nyt tein viiden sarjoissa ja aikaa ei menny kö 17min. Aika eri setti kö viimeksi. Nyt ei hapottanu ennenkö jossain 70 kohdalla. No jos huomenna tai viikonloppuna Juhannuksen kunniaksi sen Chelsean...

Taneli Kalvas kirjoitti...

Pitää kokeilla! Jotenkin tämä leuanveto on meidän hullujen kiipeilijöiden mielestä kutkuttavaa. Esimerkiksi Stevie Haston pisteli menemään 3922 vuorokauteen ja miehellä on ikää melkein 60 v.
http://steviehaston.blogspot.fi/2013/05/pull-ups-health-monsanto-death-by.html

Juuso kirjoitti...

Ei muuta ko Hemmo testaamaan vaan. Leuanveto on aina yhtä mukavaa ;)